Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa

Razdoblje od 2011. - 2020. UN su proglasili "Desetljećem sigurnosti u cestovnom prometu". Ove godine 3. UN tjedan, od 4. - 10. svibnja, je dediciran smanjenju stradanja djece u prometu kroz akciju #SaveKidsLives. Hrvatski autoklub akciju podržava i pridružuje se. Sadržaj Dječje deklaracije prenosimo u cijelosti.

Dječja deklaracija za sigurnost na cestama

Zašto u prometu diljem svijeta tisuće djece svakodnevno pogiba ili je ozljeđeno? Zato što nije učinjeno dovoljno! Vi, naši vođe, morate slušati i djelovati.
Mi smo djeca. U budućnosti ćemo imati pravo glasa, ali sada-u ovom trenutku-morate nam pomoći da nas se čuje. Djelovati morate odmah. U protivnom, mnogobrojna djeca neće imati priliku odrasti dovoljno da se njihov glas čuje.
Vi, naši vođe, i druge odrasle osobe, možete pomoći. Pridružite se našem pozivu i podržite akciju kojoj je cilj sigurno putovanje svakog djeteta.
Svi mi zaslužujemo sigurno putovati od našeg doma do škole i nazad. Ceste moraju biti sigurne kako bi djeci omogućile putovanje bez rizika. Želimo sigurne nogostupe i biciklističke staze, želimo „ležeće policajce“ da uspore promet, želimo sigurne pješačke prijelaze… Želimo se obrazovati bez straha, bez povreda.
Pozivamo sve vozače vozila koja prevoze djecu, ma gdje bili, da vode računa o njihovoj ispravnosti i sigurnosti. Svi automobili i autobusi trebaju imati sigurnosne pojaseve. Kada se vozimo na motociklu ili skuteru, moramo imati kacigu kako bi nas štitila od povreda. Mi znamo da kaciga i sigurnosni pojas mogu sačuvati ljudski život.
Vožnja u alkoholiziranom stanju je opasna. Divljanje je opasno. Ljudi kojima je stalo do djece ne bi trebali činiti takve stvari. Nitko ne bi trebao. Policija treba činiti više da nas zaštiti. Treba onemogućiti da vozači voze u alkoholiziranom stanju ili da jure po cestama. Mi moramo biti sigurni uvijek, baš uvijek-kada smo sa svojom obitelji, kada se igramo ili kada idemo u školu.
Zakone treba poboljšati. Naši se glasovi moraju čuti! Moraju se poduzimati akcije kako bi se osigurale sigurne prometnice za svu djecu, bilo gdje u svijetu.
Stoga, pozivamo vas svjetske vođe da se uključite u akcije prevencije smrtnog stradavanja na cestama s novim ciljevima u globalnom razvoju. Gdje god živimo želimo i očekujemo sigurnost u prometu za naše prijatelje, obitelji te nas same.
Mi smo samo djeca. Naš glas se ne čuje uvijek. Dakle, trebamo vas da nam pomognete. Radite! Ako nam sada osigurate sigurne ceste, mi ćemo biti izvrstan primjer generacijama koje dolaze. Zato vas molimo, poslušajte nas i djelujte.