Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote

Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote
Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi od početka 2013. godine posjećuju lokalne zajednice, institucije i događanja te, provode edukativno-preventivni program koristeći  svoj simulator prevrtanja.

U simulatoru prevrtanja vozači i putnici u vozilu mogu iskusiti što se događa prilikom prevrtanja automobila te osvještavaju važnost korištenja sigurnosnog pojasa.
Hrvatski autoklub koristi simulator prevrtanja sukladno statutarnim odredbama udruge u cilju smanjenja stradavanja u cestovnom prometu u našoj zemlji.
Jedno od istraživanja Hrvatskog autokluba pokazalo je kako više od polovice vozača i putnika u vozilima u našim gradovima nažalost ne koristi sigurnosni pojas, čime krše propise ali i ugrožavaju svoju sigurnost. Ne čudi što u 2011. više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima u našoj zemlji – nije koristilo sigurnosni pojas.
Slične rezultate pokazuju i novija istraživanja koja provodi Hrvatski autoklub, a rezultate objavljuje u Reviji HAK.
Vozači, naime, često racionaliziraju kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni ili neudobni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da prometna nesreća pri brzini vozila od samo 30 km/h može biti smrtonosna ako se ne koristi sigurnosni pojas jer se pri tim brzinama nerijetko ne aktiviraju zračni jastuci.
Simulator prevrtanja u akciji:
http://www.hak.hr/vijest/301/hakov-simulator-prevrtanja-u-djurdjevcu
http://www.hak.hr/vijest/296/hak-auto-moto-sajam-city-center
http://www.hak.hr/vijest/342/isprobajte-simulator-prevrtanja-u-organizaciji-haka-i-tifona
http://www.hak.hr/vijest/345/akcija-haka-i-kike